Ремонт на апартамент в кв. Хладилника

Съвет: Не купувайте старо жилище !!!

Освен ако не искате да си купите локация и определено трябва здраво да се пазарите за цената. Наш клиент ни постави задача да ремонтираме и обзаведем жилище в София в кв. Хладилника. Жилището на пръв поглед е на далавера – закупено от фалирала банка, намира се до Южния парк и е на 100 м от Парадайз център. Самото строителство обаче е ниско качество, с лоша архитектура и на всеки етаж различно функционално разпределение, което влияе на комфорта в помещенията. Започнахме с проектиране, като решихме да направим две спални, две бани, перално помещение, дрешник и голяма дневна към 63 кв.м. Стила на всекидневната решихме да е тъй популярния все още „винтидж“, а на останалите помещения направихме различни дизайни или по скоро изпробвахме различни хрумки, докато в крайна сметка остана варианта да се обзаведе с готови мебели от магазините.

Както винаги ще ви разкажа за интересните моменти.

Наложи се да премахнем стари мебели и уреди, стени, подови настилки, замазки, подиум тип сандвич ? от две филии мозайка и по средата теракот, гарнирани с гранитогрес. В следствие на което съседите от съседния блок ни попитаха дали ще събаряме блока. Е все пак ние олекотихме конструкцията, без да събаряме важни конструктивни елементи (може би защото не видяхме такива). Най-вероятно архитекта се беше учил на този блок, но пък сутрешното кафе на пейка срещу Витоша на 20 м от входа си заслужаваше усилията. Сложността да изхвърлиш толкова много строителни отпадъци в централната част на София е предизвикателство за нервите на всеки шофьор на камион поставен под натиска на всички желаещи да паркират из тесните улички. Е имахме гараж и място пред него, но то винаги беше заето и всеки път като успявахме да го свариm празно и да спрем пред нашия си гараж изнервяхме някого и съответно заварвахме колите с обърнати чистачки.

Най-сложния казус при ремонтите, беше заданието на клиента апартамента да има отопление с камина на пелети с въздуховоди и климатици с мултисплит системи. Отделно поради различната функционалност на жилищата на всеки етаж, трябваше да съобразим въздуховода на аспиратора и да прекараме дълго трасе. Проблема при изпълнение на тази задача идваше от ниската височина на помещението – 245 см. поради дебелата изравняваща замазка и единствените два трегера които открихме и които разделяха жилището през средата и съответно нямаше как да прекараме тръбите. И все пак успяхме да направим от дефекта ефект и да скрием тръбите с интериорни елементи.

Интересни идеи и елементи:

КАМИНАТА:  прекарахме с въздуховод вкопан в замазката свеж въздух от терасата към горивната камера за по-добро изгаряне на пелетите. Интересното при камината е че може да се управлява дистанционно и има въздуховоди за топлия въздух към спалните, като по този начин те се отопляват много по комфортно отколкото с климатиците.

КЛИМАТИЦИ: поради невъзможност да се монтира външното тяло на климатиците на предната част на фасадата, се наложи дълъг тръбен път до задната част на блока и мултисплит система на Daikin с подови инверторни тела.

ВЪЗДУХОВОДИ: Подсигурихме добър дебит на аспиратора със специална система плоски тръби COMPAIR FLOW 150 на марката Naber. Те позволиха чрез насочване на въздушния поток да не загубим много от дебита на аспиратора.

В баните използвахме сифони от Джия 2001 модел HL 90 Pr. с поплавък. Плочките доставихме от Volturno серии Handmade и Natural form. Клиента имаше изискване за вана в по-голямата баня и тъй като водата изстива много бързо се наложи да вържем паралелно два електрически бойлера 150 + 80 л., за да има все пак достатъчно топла вода. Инсталацията на блока не е първа младост и затова предвидливо сложихме филтри на входящата вода, за да предпазим смесителите от повреда. По-голямата баня, която е към спалнята разкрасихме с две допълнителни гравирани стъкла, като разбихме стената към коридора и оставихме голям отвор към спалнята.

При изграждане на дрешника използвахме конструкция подсилена с OSB плочи, за да подсигурим захващането на горния ред шкафове на кухнята.

Всекидневната я разширихме до 63 кв.м и оставихме голяма плъзгаща врата към терасата, за да може в хубаво време да влиза повече светлина и въздух от терасата. Камината я облицовахме с тухлички от „Кам дизайн“, а паркета е на немския производител HARO предоставен ни от Канор. Кухнята е изработена от Евродом с фасадни елементи от естествен фурнир, а обкова отново е на Blum. Използвахме за този проект дървен плот от клиновидно слепени елементи, обработен с масло, а за острова използвахме технически камък от SKV модел Gobi brown (230х90 см, 250 кг. , 6 човека и така до 5-тия етаж). Уредите са с марката SMEG с ретро визия, а за удоволствие на домакинята вместихме и охладител за вина от Liebherr.

При спалнята, клиентите отказаха логичния вариант на разпределение на мебелите и се наложи да направим сложна хрумка с подиум и светещо гравирано стъкло за чело на подиума, за да можем да постигнем някакъв  по-добър ефект. При подовите настилки комбинирахме паркет и мокет за по-приятно усещане.

 

Споделете страницата ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email