Интериор по проект на Таня Ахмед

Преди време следейки форумите където интериорните дизайнери публикуват своите проекти, попаднахме на проект за обзавеждане на апартамент в Шумен. Проекта беше с много характерен дизайн – семпъл и лек, без нито един излишен елемент. Много се надявахме инвеститора да избере нашето студио за реализацията и за наше удоволствие това се случи.

С изглед към живописното шуменско плато и сграда от 60- те години, в много неприветлив и занемарен вид, този апартамент придоби нов облик.  Новият стопанин мечтаеше за дом, който да носи радостта от завръщането и усещането, че вече си e вкъщи. С минимални конструктивни промени бяха премахнати порталната врата между трапезарията и всекидневната и се усвои терасата на кухнята. С добре премислени елементи, се създаде усещане за преливащи пространства, обединени от основния материал – дървото.  Графичните акценти – снимките по фототапета и паното с плъзгащата врата загатват за емоции и спомени по посетените места.  Получи се елегантно, одухотворено и лесно податливо на обитаване пространство.

За плъзгащата врата, част от декоративното пано Таня Ахмед избира фотография на мост в Санкт Петербург, направена от руския фотограф Михаил Чурбанов. Страхотна идея, защото плъзгащата врата скрива кухнята и отваря моста на паното, а когато е отворена паното се събира и показва картината в цялата и прелест. Основната задача, с която трябваше да се справим не беше плъзгащия механизъм, голямото стъкло или обработката на гърба (който е видим от към кухнята), а ниската резолюция на картинката смъкната от Интернет. Стигна се до момент, в който започнахме да търсим друга картинка само и само да е с висока резолюция, но това пано беше влязло в главите на всички ни и така и не успяхме да се примирим. Почти разочаровани решихме да издирим следите на автора и със съвсем откровена молба му писахме писмо да ни помогне, изпратихме му проекта и го помолихме да ни я изпрати без значение от сумата, която ще иска за нея. Получихме отговор след един ден…. фотографа не искаше пари, каза че не се изхранва с това и че много се радва да помогне за реализирането на проекта. Изпрати ни снимката в суров вид, а след това на наш графичен дизайнер му трябваха няколко часа за да влезе на печат. Работата можеше да продължи …

Благодарение на усвоената тераса, кухнята предоставя всички необходими съвременни удобства. Задачата на конструкторите беше в шкафовете да се скрие газов бойлер, външно на зида прекарана инсталация, шкафове до тавана, съдомиялна и пералня. Проекта на дизайнера беше конструктивно уточнен без да се нарушава основното задание и успяхме да оползотворим всяко кътче.

Друг интересен казус имахме с библиотеката, като проекта изискваше да има стълба, която да може да се придвижва от единия до другия край. Пречките бяха във липсата на предлагане на такъв тип стълба от вносителите на обков, като по-точно имаше само една, която беше скъпа и с неподходящ дизайн. Друга пречка беше 8 мм денивелация в пода, което изискваше специално решение. Тук Студио „OPTIMAL DESIGN“ се включи с уменията си в продуктовия дизайн и изработихме стълба от масивен дъб с подходящо масло уеднаквяващо цвета с този на плоскостта.  Колелцата лагеруват в здраво калибрирано желязо, движат се в скрит алуминиев канал и имат дублирано движение в долната част, което не позволява на стълбата да се подскача от неравния под или да падне.

В предвид семплия интериор се оказа че все пак има много интересни задачи за решаване. Мястото за телевизора трябваше да е в ниша, която принципно позволява вграждане на голям шкаф, които беше изключително необходим на собственика и за това заданието беше да се оползотвори максимално. Чисто конструктивно казуса беше в това как да следваме дизайна и вратичките да са максимално близо до пода и тавана и въпреки това да може да се сглоби шкафа. Как да се уплътни пространството от ляво и дясно на кривите 50 годишни стени без да се ползва лицева бленда? Как да се монтира телевизор на вратичка и да може да се ползва пространството и как и от къде да минат кабелите, за да не се оплитат и да не пречат? Всъщност като се замисля това е най скъпата дръжка, която сме слагали (Sony Bravia).

Ако искате да видите още от творчеството на Таня Ахмед посетете dadu.bg

 

 

Споделете страницата ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email